Potopisna predavanja

Aktualni napovednik potopisnih predavanj za sezono 2016 in 2017

Izvajam najrazličnejša potopisna predavanja za društva, klube ali druge interesne skupine:

 • Potovanje v Severno Korejo
 • Čarobni Maroko – od Atlantika preko Atlasa do Sahare
 • Zgodbe iz planinskega dnevnika – novost 2017
 • Zgodbe iz popotniškega dnevnika – novost 2017
 • Vzpon na Elbrus 5642m, najvišja gora Evrope (Rusija)
 • Vzpon na mistično goro Irana – Damavand 5671m (Iran)
 • Po gorah Kavkaza – Kazbek 5033m (Gruzija)
 • Odprava na Mustagh Ata 7546m (Kitajska)
 • Odprava na Peak Lenin 7134m (Kirgizija)
 • Nebeški Tenerife z vzponom na Pico del Teide 3718m (Španija)
 • Madeira – otok večne pomladi

Prav tako organiziram različna izobraževanja:

 • Kako potovati za 1€?
 • Tečaj za turistične vodnike (za mednarodno licenco)
 • Treningi socialnih veščin
 • Team-bulding delavnice
 • Planinska šola (za otroke ali odrasle)

 

Čarobni Maroko [AKTUALNO 2017]

Maroko, severnoafriška država skriva svoje zaklade na velikem območju. Na enem potovanju po Maroku lahko smučate ali hodite po snegu v Atlasu, se kopate ali surfate v Atlantskem oceanu, jahate kamele po puščavi Sahara, občudujete prečudovite maroške slapove, se sprehodite skozi zanimiva mesta kakor je Marrakech ter uživate v družbi prijaznih domačinov in okusne kulinarike. V potopisnem predavanju bo predstavljeno razgibano potovanje v Maroko. Čarobnost samega Maroka pa boste morali občutiti sami s tem da ga obiščete! www.izimanija.si

carobni-maroko

Zgodbe iz planinskega dnevnika [AKTUALNO 2017]

V več kot dvajset letni planinski zgodovini so se nabrali številni nabito polni planinski dnevniki, transverzale in obhodnice. Bogatejša, kot je materialna zbirka vseh priznanj, značk ali medalj, je pomembna zbirka vseh spominov, izkušenj, raznovrstnih zgodb in prigod. Mnoge med njimi so nam vsem narisale solze na očeh, spet druge so bile tragične. Resničnost gora, od radostnih do krutih trenutkov, vam bom skušal strnit v potopisnem predavanju, v katerem bodo združene zgodbe z različnih (alpinističnih) odprav, trekingov in ostalih planinskih podvigov. Potovanja in potopisno predavanje skozi oči pohodnika.

planinski dnevnik zgodbe.jpg

Vzpon na mistično goro Irana – Damavand 5671m  [AKTUALNO 2016]

Država Iran se že sama po sebi zdi drugačna, skrivnostna ali celo nevarna? Osvajanje najvišje gore Irana pa dodaja potovanju novo dimenzijo. Skupina bolj ali manj znanih, a izkušenih avanturistov se nas je zbralo, da osvojimo mistično goro Irana – 5671m visok Damavand. Že pogled s Teherana na s snegom pobeljen vrh nakazuje, da bo vzpon zanimiv. Najprej čez travnate planjave, ki se mešajo s kamnitimi strukturami vulkanskega izvora in naprej v kamniti ”črni svet”. Nekoliko višje se že težje diha, a z aklimatizacijskimi turami postaja vrh čedalje bolj dostopen. Sonce se šele prebuja, ko četica že koraka proti vrhu Damavanda v visokogorsko pravljico in, drži, osvojili smo ga! Ogled Teherana smo si pustili za na konec naše avanture in slednji prav tako navdušuje. Damavand je osvojen; kam pa naprej? www.izimanija.si

Poceni odprava na Damavand

Kako potovati za 1€? [AKTUALNO 2016]

Imate v sebi kaj pustolovskega duha? Radi potujete a se vam cene zdijo previsoke? Nič več. Pridružite se nam na popotniškem predavanju o ugodnih potovanjih po svetu, ki so najbolj primerna prav za mlade. Na predavanju vam bo predavatelj Izidor Furjan predstavil možnosti poceni potovanj: od prevoza do namestitve. Preizkušene ugodnosti so plod večletnega popotovanja po Evropi in svetu ter iskanja najugodnejših opcij. Tokrat vse na enem mestu – v enem popotniškem predavanju.

popotnikov-dnevnik

Po gorah Kavkaza – Kazbek 5033m!

Izidor Furjan se je v okviru osebnega projekta vsaj enkrat letno na pettisočaka leta 2015 lotit najprepoznavnejšo goro Gruzije – 5033m visok Kazbek. Po osvojitvi Elbrusa 5642m v ruskem delu Kavkaza se je avanturistični popotnik in odpravar odločil raziskat gruzijski del. V prvem delu potopisnega predavanja bo na kratko predstavljena avtorjeva pot k podvigu. Sledila bo podrobna predstavitev vzpona, ki je bil organiziran s strani svetovne planinske organizacije (UIAA). Čeprav ne tako visoka gora je presenetila tudi s kakšno tragedijo, saj so tamkajšnje ledeniške planjave prav nesramno nepredvidljive. Sklenjena nova prijateljstva na odpravi bodo steber glavne odprave leta 2016. Ob koncu bomo doživeli utrinek iz življenja prestolnice Tbilisi in črnomorskega mesta Batumi. Naj bo enourni potopis s fotografijami dobra popotnica za vaše popotniške načrte v prihodnje.

Kazbek Izidor Furjan Odprava

Nebeški Tenerifi z vzponom na Pico del Teide 3718m

Nešteto čudovitih spominov, utrinkov iz vulkanske pokrajine in še več prehojenih poti po nebeškem otoku Tenerifi (Kanarski otoki). Vse skupaj lahko označimo za neprecenljivo. 14-dnevna avantura se je začela čisto spontano: greš? – grem! Spremljanje Kanarskih otokov iz letala je vzbudilo prve ”tiste” občutke. Kaj pa narava? Božanska pokrajina. Ob morju čudovite plaže in ravnine, le streljaj stran pa prostrano gorovje El Teide z vrhovi nad 3000m. Kontrast daje otoku posebni čar. Kot ekipa smo se povzpeli na številne vrhove, srečali mnoge popotnike in doživeli španski pridih. Izidor Furjan je osvojil Pico de Teide v snežnem neurju; a za nagrado si je poklonil še en vzpon – takrat v nebeško čudovitem vremenu. Izvrstne fotografije vas kličejo k potopisu.

Izidor Furjan el teide

Potovanje v Severno Korejo

Odločitev je padla – grem v Severno Korejo. Odzivi bližnjih: kaj nas hecaš? Pot v oddaljeno deželo je bila začinjena s postankecom v Amsterdamu in krajšim raziskovanjem Kitajske, vključno s Pekingom. Nato je sledilo – tisto ‘ta pravo’. Kam sploh gremo? Kaj pričakovati? Medijem že prej nisem zaupal pa vendar pričakovanja pa so. Od prvega koraka na severnokorejskem ozemlju smo bili pod žarometi nacionalnih medijev, ki so poročali o slovenski delegaciji in nam sledili na vseh ogledih, dogodkih, paradah in sprejemih. V čast mi je bilo videt megalomansko parado ob 70. letnici Delavske stranke, kjer smo videli dovršenost v vseh pogledih. Razvajanje na vsakem koraku, okusna kulinarika, prijaznost domačinov ni poznala meja, avtohtonost podeželja in metropolitanski izgled Pyongyanga so le nekatere iztočnice nadvse zanimivega potopisnega predavanja. Se vidimo v Severni Koreji naslednje leto?

severna koreja potopis

Osvajal sem Peak Lenin 7134m!

Gora t.i. snežnega leoparda je kar klicala po osvojitvi že dlje časa in še bo. Mejni sedemtisočak med Kirgizijo in Tadžikistanom spada med lažje osvoljive vrhove, a za to potrebuje pogumnež ugodne razmere in vreme. Ledeniška pokrajina se dnevno spreminja in jo krasijo večkilometrski snežni plazovi ter množice avanturistov. Le posebnim je dano stati na vrhu, saj je za to potrebno premagat neskončno dolg greben. Izjemno viharen greben je kot tanka črta med življenjem in smrtjo. Neprijaznost gorskega sveta na eni strani in gostoljubnost domačinov je najizrazitejši kontrast poti.

lenin peak izidor furjan

Na najvišjo goro Evrope – Elbrus 5642m!

Večna polemika o tem katera je najvišja gora Evrope vedno ostane debata za filozofiranje. Dejstvo pa je, da je Elbrus zavidljivo višja gora v ruskem delu Kavkaza in spada med najatraktivnejše pettisočake in vrhove ”izven Evrope”. Večina odprav se loti gore iz t.i. sodčkov, ki predstavljajo nekakšen bazni tabor za naskok. Pot od sodčkov na vrh pa je neskončno dolga, a ponuja čudovito panoramo po vršacih Kavkaza. Ob pogledu so misli odpravarja le v tem kam se odpravim naslednjič?

elbrus izidor furjan

Mustagh Ata 7546m – oče ledenih gora

Mednarodna raziskovalna odprava na ”očeta ledenih gora” je bila prva odprava Izidorja Furjana na sploh. Bila je ”poskusni zajček”. Prve ne pozabiš nikoli, saj je nudila neprecenljivo mero visokogorskih / odpravarskih izkušenj. Čeprav noben član odprave ni dosegel cilja, so spomini na pokrajino v Kirgiziji in muslimanskem delu Kitajske trdno zakopani. Odprava se je začela z aklimatizacijo v Kirgiziji in nato premik na Kitajsko. Prvo bivanje v baznem taboru, prvo postavljanje višinskih šotorov in prvo zavedanje o lastnostih potrebnih za osvajanje gora v coni smrti.

mustagh ata izidor furjan

Advertisements

One thought on “Potopisna predavanja

 1. Pingback: Potopisna predavanja [izidorfurjan.wordpress.com] | Turistični vodnik

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s