Elbrus 5642m

Celotna odprava na Elbrus 5642m je potekala med 7. in 16. junijem 2013 v okviru organizirane ekipe. Lokalna agencija je poskrbela za logistiko. Na vrhu sem stal v čudovitem vremenu z nebeškimi razgledi. Pripravljam tudi potopisna predavanja o vzponu na Elbrus.

 

Fotogalerija/ Photos

Izidor Furjan na Elbrusu 5642m

PREDVIDENI PROGRAM

1. dan: Ljubljana – Dunaj – Moskva

Odhod iz Ljubljane ob 17ih ter vožnja (4h) do letališča na Dunaju. Ob 0:30 let za Moskvo, ki bo trajal slabe 3ure. Predviden prihod ob 5ih zjutraj po lokalnem času.

2. dan: Moskva -Mineralny vody – Terskol

9ih let v Mineralny Vody. 13ih odhod z letališča. S kombiji se bomo odpeljali v dolino Baskan. Vožnja bo trajala približno 4 ure. Ta dan se bomo razgledali po dolini in se nastanili v hotelu. Sledi večerja in spoznavni večer v bližnjem baru, ki pa ne bo trajal prav dolgo v noč, saj nas naslednji dan že čaka prva tura.

3. dan: Aklimatizacijski pohod na Cheget (3600 m).

Zajtrk v hotelu in vožnja do Chegeta, kjer se bomo z žičnico odpeljali do višine 2800 m. Nato sledi  vzpon na Cheget (2uri) od koder bomo imeli enkraten razgled na Elbrus. Na vrhu si bomo vzeli uro odmora, da se naša telesa čim bolj prilagodijo na nadmorsko višino. Sledi povratek v dolino, popoldan bomo imeli čas da pripravimo opremo za naslednje dni, ko bomo nastanjeni v Sodčkih. Večerja in predstavitev poteka naslednjega dne.

4. dan: Aklimatizacijski tura na pobočjih Elbrusa (do 4100 metrov).

Zajtrk v hotelu, nato odhod proti kabinski žičnici, ki pelje na pobočje Elbrusa. Vožnja z gondolo do postaje Mir (3400m), sledi vzpon do Sodčkov (3800m). Naša oprema se bo do sodčkov peljala na snežnem vozilu. Pri Sodčkih sledi počitek ter malica nato pa se bomo povzpeli na kočo Disel (4100m). Od tu bomo odšli peš ali kar odsmučali nazaj proti Sodčkom, kjer nam bo naša kuharica pripravila toplo večerjo.

5. dan: Pripravljalni dan za vzpon / aklimatizacija

Opravili bomo pripravljalni dan za vzpon na vrh. Po zajtrku ob 6:00h se bomo z vso potrebno opremo za vrh odpravili na zadnji aklimatizacijski vzpon (Pastuhove skale) do višine 4700 m. Sledi spust do Sodčkov, kjer nas bo čakalo kosilo. Pregled opreme za vzpon na vrh in večerja.

6. dan: Dan za počitek in ostale aktivnosti

Ta dan je namenjen počitku in krajšim sprehodom do višine 4300 m. Če bo kdo hotel višje na goro, se mu bo pridružil gorski vodnik. Kosilo, večerja in spanje v Sodčkih. V primeru, da se bodo vsi člani počutili dobro, se je možno povzpeti na vrh že ta dan. O tem se bomo odločali dan poprej.

7. dan: Vzpon na Elbrus (5642m) in spust z vrha

Zgodnje vstajanje ob 2:00h in zajtrk ter odhod proti vrhu. Sončni vzhod bomo pričakali  pri Pastukhovih skalah (4700 m). Do tu je možno najeti snežno vozilo, ki bi nam olajšalo vzpon. Vozilo prepelje do 12 oseb in nam prihrani dve uri hoda ter nekaj energije. (Povprečno potrebuje skupina v dobrih razmerah od Sodčkov do vrha sedem ur hoje in nato še spust). Po prihodu z vrha bomo ponovno prespali v Sodčkih.

8. dan: Dodatni dan za vrh.

Dodatni dan za vrh v primeru slabega vremena. Dan, ko se lahko še enkrat odpravimo na krajše smučanje (žičnica, sedežnica) oziroma na krajšo turo. Možni so tudi sprehodi po vasi ali zgolj uživanje v lepotah Kavkaza. Večerja v hotelu.

9. dan:  Povratek v dolino / ostale aktivnosti

Po zajtrku bomo dan izkoristili za osvajanje kakšnega štiritisočaka, ter uživali v spustu z vrha. Večerja in zaključna zabava ob uspešni osvojitvi vrha Elbrusa.

10. dan: Odhod domov

Po zajtrku se bomo odpeljali do letališča v Mineralne Vode, kjer imamo ob 12:30h let v Moskvo in od tam naprej na Dunajsko letališče, kamor bomo prispeli okoli 21:00h. Sledi še vožnja do Ljubljane kamor bomo prispeli okrog 1ih ponoči in zaključili našo pustolovščino.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s